Reszel

Reszel - miasteczko na Warmii

Przysłowia ludowe: Gdy w maju śnieg pada, suszę zapowiada.
Grzmot w maju nie szkodzi, sad dobrze obrodzi.

Jesteś tu: strona główna < Konkursy <

Reszel - Konkursy

Czwarta edycja konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”

Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury zaprasza do udziału w konkursie.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Finaliści IV edycji konkursu „,Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla” będą kandydatami do finału na szczeblu regionalnym w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2010 roku.

Konkurs będzie przebiegał w III etapach:

  1. I etap – nominacja do finałów subregionalnych konkursu.
    • uczestnicy indywidualni:
      Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza
      Al. Marszałka Józefa Piłsudskiego 32
      10-578 Olsztyn
      tel/fax: 089 535 48 43
      e-mail: europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl
    • •przedsiębiorstwa i szkoły:
      Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego
      Biuro Jakości i Znaków Regionalnych
      ul. Emilii Plater 1
      10-562 Olsztyn
      fax: 89 521 98 59
      tel. 089 521 98 50
      e-mail: bjz@warmia.mazury.pl
      z dopiskiem: „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na Stołach Europy“
  2. II etap – finały subregionalne konkursu odbędą się: 7.11.2009 r. w Elblągu, 14.11.2009 r. w Ełku oraz 28.11.2009 r. w Szczytnie.
  3. III etap – finał regionalny konkursu dla laureatów I miejsc edycji subregionalnych 05.12.2009 r. w Olsztynie.

Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy Warmii, Mazur i części Powiela przynależnego do Województwa Warmińsko-Mazurskiego: tzn. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.

Zgłoszone produkty będą oceniane w dwóch kategoriach:

I. Produkty:

  • a) Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
  • b) Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
  • c) Napoje regionalne
  • d) Inne produkty regionalne

II. Potrawy – konkurs w tej części zostanie przeprowadzony dla dwóch grup uczestników:

  • a) Przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi) i szkoły;
  • b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi.

Zgłoszenia oraz Regulamin konkursu:

REKLAMA

opublikowano: 2009-10-19, © Urszula Sawa,

2865

ostatnie artykuły z tego działu: