Reszel

Reszel - miasteczko na Warmii

Przysłowia ludowe: Grudzień to miesiąc zawiły, czasem srogi, czasem miły

Jesteś tu: strona główna < Oświata <

Reszel - Oświata

Od ziarna do mąki…

Dnia 13 listopada 2019 roku uczniowie klas trzecich naszej szkoły mieli okazję zwiedzić młyn w Młynie Grodzkim. Jest to najprawdopodobniej najstarszy działający jeszcze młyn w Polsce, a może nawet w Europie. Jego tradycja sięga czasów XIV wieku, czyli ponad 600 lat.

Do młyna udaliśmy się autokarem szkolnym. Na miejscu dzieci z ogromną ciekawością słuchały informacji o tym, jak powstaje mąka, która jest wielokrotnie oczyszczana i przesiewana nim trafi do opakowań. Uczniowie zobaczyli cały proces produkcyjny powstawania mąki oraz zapoznali się z pracą młynarza. Po trzech piętrach młyna oprowadzał pan Krzysztof Myszkowski, który pokazywał maszyny produkcyjne oraz opowiadał o kolejnych etapach, przez które musi przejść ziarno, zanim powstanie mąka.

Trzecioklasiści poznali różne rodzaje mąki, między innymi mąkę: tortową, reszelską, luksusową, warmińską, razową, chlebową. Po dzisiejszych zajęciach poprowadzonych przez panią Joannę Myszkowską uczniowie wiedzą, jakiej mąki należy użyć do wypieku ciasta biszkoptowego, drożdżowego i kruchego. Wiedzą również, która mąka nadaje się do wypieku chleba i bułek pełnoziarnistych.

Dziękujemy Państwu Joannie i Krzysztofowi Myszkowskim współwłaścicielom firmy „Młynomag” za bardzo ciekawą, pouczającą lekcję oraz podarowane foldery i długopisy dla każdego uczestnika wycieczki.

Uczniami klasy IIIa i IIIc podczas wycieczki opiekowali się wychowawcy oraz pani Agnieszka Węglarska.

REKLAMA

opublikowano: 2019-11-14, © Organizatorzy,

480

ostatnie artykuły z tego działu:

REKLAMA

fot. Danuta Baten.
fot. Danuta Baten.
fot. Danuta Baten.
fot. Danuta Baten.
fot. Danuta Baten.
fot. Danuta Baten.
fot. Danuta Baten.
fot. Danuta Baten.
fot. Danuta Baten.
fot. Danuta Baten.
fot. Danuta Baten.
fot. Danuta Baten.
fot. Danuta Baten.
fot. Danuta Baten.
fot. Danuta Baten.
fot. Danuta Baten.