Reszel - Wydarzenia_szkolne
Od ziarna do mąki…
Dnia 13 listopada 2019 roku uczniowie klas trzecich naszej szkoły mieli okazję zwiedzić młyn w Młynie Grodzkim. Jest to najprawdopodobniej najstarszy działający jeszcze młyn w Polsce, a może nawet w Europie. Jego tradycja sięga czasów XIV wieku, czyli ponad 600 lat.
Do młyna udaliśmy się autokarem szkolnym. Na miejscu dzieci z ogromną ciekawością słuchały informacji o tym, jak powstaje mąka, która jest wielokrotnie oczyszczana i przesiewana nim trafi do opakowań. Uczniowie zobaczyli cały proces produkcyjny powstawania mąki oraz zapoznali się z pracą młynarza. Po trzech piętrach młyna oprowadzał pan Krzysztof Myszkowski, który pokazywał maszyny produkcyjne oraz opowiadał o kolejnych etapach, przez które musi przejść ziarno, zanim powstanie mąka.
Trzecioklasiści poznali różne rodzaje mąki, między innymi mąkę: tortową, reszelską, luksusową, warmińską, razową, chlebową. Po dzisiejszych zajęciach poprowadzonych przez panią Joannę Myszkowską uczniowie wiedzą, jakiej mąki należy użyć do wypieku ciasta biszkoptowego, drożdżowego i kruchego. Wiedzą również, która mąka nadaje się do wypieku chleba i bułek pełnoziarnistych.
Dziękujemy Państwu Joannie i Krzysztofowi Myszkowskim współwłaścicielom firmy „Młynomag” za bardzo ciekawą, pouczającą lekcję oraz podarowane foldery i długopisy dla każdego uczestnika wycieczki.
Uczniami klasy IIIa i IIIc podczas wycieczki opiekowali się wychowawcy oraz pani Agnieszka Węglarska.
REKLAMA
opublikowano: 2019-11-14, © Organizatorzy,
2527