Reszel

Reszel - miasteczko na Warmii

Przysłowia ludowe: Suchemu kwietniowi chłop się nie raduje, bo kwiecień mokry dobry rok zwiastuje

Reszel - Informacje_i_wydarzenia

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle

Pomysł powołania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego rozwinął się i został wcielony w życie w południowo-wschodniej Skanii w Szwecji i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 r. Projekt szybko spotkał się z dużym zainteresowanie ze strony przedsiębiorców i władz samorządowych w regionach, a także ze strony innych regionów europejskich, których ambicją było zaoferowanie mieszkańcom i turystom regionalnej żywności. Do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa kulinarnego należą regiony z rożnych części Europy realizujące działania, które maja na celu promocję i poprawę jakości regionalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. W obrębie każdego regionu istnieje regionalna sieć zrzeszająca producentów uczestniczących w sieci.

Członkami Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w regionach są wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności i restauracje podkreślające swoje powiązania z regionem. Producenci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest ideą promującą produkcję i sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności. Służyć ma spełnieniu życzeń konsumentów, zwiększaniu współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności, restauracjami i regionami, a także wymianie wiedzy pomiędzy regionami członkowskimi. Ważne jest również promowanie rozwoju żywności, do produkcji której wykorzystywane są lokalne zasoby surowcowe. Europejska Sieć Regionalnego dziedzictwa Kulinarnego sprawia, że zwiększa się dostępność lokalnych i regionalnych specjalności kulinarnych. Sklepy i restauracje opatrzone logo Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, oferują lokalne produkty i potrawy, które podtrzymują i rozpowszechniają lokalne zwyczaje oraz promują regionalną, tradycyjna kulturę jedzenia.

Obecnie w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego zrzeszonych jest 25 regionów z 8 państw europejskich. Z Polski oprócz województwa warmińsko-mazurskiego do sieci należą: województwo opolskie, zachodniopomorskie, wielkopolskie, pomorskie, mazowieckie, świętokrzyskie, dolnośląskie oraz kujawsko-pomorskie. Województwo warmińsko-mazurskie jako pierwsze w Polskę – zgodnie z decyzją Zarządu Województwa z dniem 21 grudnia 2004 r. przystąpiło do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, stając się członkiem kandydującym. Po spełnieniu wymagań regulaminu Sieci województwo warmińsko-mazurskie uzyskało pełne członkowstwo w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w dniu 21 października 2005 r. pod nazwą Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

W Reszlu i Gminie Reszel mamy już czterech przedsiębiorców posiadających certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle. Są to

  1. Restauracja „Zamek Reszel Kreativ Hotel” sp. z o.o.
  2. Ekologiczne Gospodarstwo Hodowlane „Kozia Górka”, Klewno
  3. Młynomag”, s.j. , Grodzki Młyn
  4. Zakład Piekarski Trzczak.
Producenci, którzy chcieliby uzyskać certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego muszą się zapoznać z procedurą oraz wypełnić druk , który znajduje się pod linkiem: http://bip.warmia.mazury.pl/urzad_marszalkowski/534/1207/Czlonkostwo_w_sieci__Dziedzictwo_Kulinarne_Warmia_Mazury_Powisle/

Procedurę prowadzi Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie Departament Polityki Jakości ul. Emilii Plater 1 10-562 Olsztyn.
Telefon kontaktowy
(89) 521 98 50
e-mail: bjz@warmia.mazury.pl

Przygotowano na podstawie II wydania broszury „Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego DZIEDZICTWO KULINARNE WARMIA MAZURY POWIŚLE”.

REKLAMA

opublikowano: 2012-09-23, © Magdalena Drapała,

5363

ostatnie artykuły z tego działu:

 fot. Organizatorzy
fot. Organizatorzy
 fot. Organizatorzy
fot. Organizatorzy
 fot. Organizatorzy
fot. Organizatorzy
 fot. Organizatorzy
fot. Organizatorzy