Reszel - Wydarzenia_szkolne
ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA
Jesień to czas zbiorów ziemniaków, a przy tym świetna okazja do wspólnej zabawy i bliższego poznania tego warzywa. Z tej okazji skorzystali uczniowie klasy Ic ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Reszlu. Główną atrakcją podczas „Święta Pieczonego Ziemniaka" , które odbyło się 16 października 2017 roku było ognisko, w którym dzieci piekły ziemniaki oraz kiełbaski.
Z inicjatywą wspólnego spędzenia jesiennego popołudnia wyszła wychowawczyni, natomiast pani Basia, mama Aleksa Wiśniewskiego zaproponowała u siebie na działce miejsce do uczczenia tego święta. Po zajęciach lekcyjnych pod opieką chętnych rodziców uczniowie udali się na pieszą wędrówkę. Jak na pierwszaków, to wcale nie był krótki dystans, do pokonania było około 2-2,5 km w jedną stronę. Po przybyciu na miejsce czekały już atrakcje do wspólnej zabawy: zjeżdżalnia, trampolina, piaskownica z zestawem zabawek i wiele innych akcesoriów. Wspólna zabawa zintegrowała zespół klasowy. Następnie nadszedł czas na konsumpcję, oprócz zaproponowanych ziemniaków były również inne warzywa z ekologicznej działki, takie jak pomidory, ogórki. Wszystko świetnie smakowało, apetyty dopisywały, ruch wzmógł apetyt każdego pierwszaka.
Impreza się udała –pomogli rodzice, dopisała pogoda. Bardzo dziękuję paniom: Basi, Anecie, Ewie, Kasi. Było smacznie, wesoło, ciekawie i przyjemnie.
REKLAMA
opublikowano: 2017-10-17, © Krystyna Bujnowska,
4287
ostatnie artykuły z tego działu:
- Szkolenie klasa czwartych, przygotowujących się do egzaminu na kartę rowerową
- Aleksander Porydzaj nagrodzony w ogólnopolskim konkursie literackim
- V Regionalny Konkurs Ekologiczno-Przyrodniczy klas III
- Akcja społeczno-edukacyjna„Żonkile” upamiętniająca 81. rocznicę wybuchu powstania w getcie warszawskim
- Eliminacje 47. Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
- W hołdzie ofiar getta
- Program profilaktyczny „Debata”
- Finał Wojewódzki w Piłce Nożnej Chłopców
- Spotkanie z funkcjonariuszami Straży Granicznej
- Międzyszkolny Turniej Szachowy Szkół Ponadpodstawowych
- dalej...