Reszel - Informacje_i_wydarzenia
Warsztaty czekoladowe
27 lutego 2020 r. uczniowie naszej szkoły z klas I-III mieli szczególną okazję uczestniczyć w warsztatach czekoladowych. Zajęcia te nie tylko przybliżyły dzieciom proces powstawania czekolady, ale także dostarczyły niezwykłych doznań smakowych oraz zapachowych.
Uczniowie mogli własnoręcznie rozłupać ziarna kakaowca, następnie dokładnie je zmiażdżyć w solidnym kamiennym moździerzu tak, jak to jako pierwsi czynili niegdyś Indianie. Mogli powąchać masła kakaowego, rozpuścić je, następnie przyglądać się jak z tego wszystkiego powstaje płynna ciemna substancja i w końcu wypić prawdziwą gorącą czekoladę.
Dodatkowo uczniowie wysłuchali niezwykle ciekawej historii o tym, jak czekolada i zwyczaj jej picia przywędrował do Europy, kto jako pierwszy wpadł na pomysł, aby ją sporządzić i kosztować. Na koniec uczniowie mogli obserwować jak pitna czekolada przeradza się w wyśmienite czekoladowe serduszko, które pięknie zapakowane stało się niezapomnianą pamiątką, którą dzieci mogły zabrać ze sobą do domu, a tym samym stać się może prezentem dla najbliższych.
Warsztaty były prowadzone przez p. Arkadiusza Dziczka, który w naszym regionie warmińsko-mazurskim jest jedynym producentem tak wyśmienitej słodkiej przyjemności.
REKLAMA
opublikowano: 2020-03-05, © Magdalena Urbanowicz,
1999
ostatnie artykuły z tego działu:
- Prywatność w sieci: Dlaczego jest tak ważna i jak o nią zadbać?
- Modne i nowoczesne dywany do salonu
- Pompa wodna do basenu jako kluczowy element systemu filtracji wody
- Komfortowy masaż w pięknej formie – przedstawiamy fotel masujący iRest QL (A185)!
- Era handlu społecznościowego: Jak wykorzystać społeczność do lepszych transakcji
- Czy suplementy diety mogą wspierać odchudzanie?
- Parasole do ogrodu - jaki będzie najlepszy?
- Leczenie zaćmy u seniorów: Kompleksowe podejście i dostępne opcje
- Stymulatory tkankowe: rewolucja w medycynie regeneracyjnej
- Nowe tablice do wyliczania emerytur
- dalej...