Reszel

Reszel - miasteczko na Warmii

Przysłowia ludowe: Suchemu kwietniowi chłop się nie raduje, bo kwiecień mokry dobry rok zwiastuje

Reszel - Informacje_i_wydarzenia

Firma „Młynomag” laureatem - „Doceń polskie”

Artykuł sponsorowany

Firma „Młynomag” z Reszla jest jednym z laureatów IX audytu Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wysokie noty od ekspertów, a co za tym idzie - certyfikat programu, otrzymały dwie mąki z oferty tego producenta. Jedna z nich zdobyła także tytuł TOP PRODUKT.

Mąki z Reszla nagrodzone certyfikatami „Doceń polskie”

W Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie” może wziąć udział każdy producent żywności, którego wyroby posiadają tzw. polski akcent. Oznacza to, że muszą być produkowane w naszym kraju, wytwarzane wg tradycyjnej receptury lub przy użyciu rodzimych surowców.

Godłem promocyjnym wyróżnia się jednak tylko te artykuły, którym Loża Ekspertów podczas audytów certyfikacyjnych przyzna wysokie oceny. Pięcioosobowe grono ocenia smak i wygląd produktu, punkty nadawane są także za stosunek jakości produktu spożywczego do jego ceny. Każdy z pięcioosobowego grona specjalistów ma do dyspozycji dziesięciostopniową skalę ocen. Wyrób, który zyska maksymalną liczbę punktów, poza godłem programu „Doceń polskie”, otrzymuje ponadto tytuł TOP PRODUKT.

W trakcie IX audytu, który odbył się 10 lipca w Krakowie, dwie mąki firmy „Młynomag” Myszkowska, Rezanko, Stępień - Sp. J z Reszla dołączyły do grona produktów spożywczych, które mogą posługiwać się godłem „Doceń polskie”. Certyfikat otrzymały: Mąka luksusowa oraz Mąka tortowa (nagrodzona także tytułem TOP PRODUKT).

Posiadanie znaku promocyjnego „Doceń polskie” pozwala firmie wyróżnić się na tle konkurencji i daje jej dodatkowe możliwości promocyjne. Dla konsumentów to z kolei wskazówka pomocna przy robieniu zakupów i dowód, że produkt nim oznaczony został sprawdzony przez specjalistów i warto zwrócić na niego uwagę.

Prestiż wynikający ze zdobytego przez „Młynomag” wyróżnienia jest tym większy, iż patronat honorowy nad programem promocyjnym „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Działania resortu dotyczące opisywanego przedsięwzięcia nie ograniczają się jednak wyłącznie do patronatu. W Loży Ekspertów zasiada bowiem przedstawiciel ministerstwa, który (podobnie jak pozostali specjaliści) ocenia wyroby. Poza nim, jury tworzą także doświadczeni kucharze oraz osoby zawodowo zajmujące się technologią żywienia. Przewodniczącym składu eksperckiego jest Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, autor popularnych przewodników kulinarnych.

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef – innowacyjnego projektu skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem przedsięwzięcia jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.

REKLAMA

opublikowano: 2013-11-04, © Organizatorzy,

2529

ostatnie artykuły z tego działu:

 fot. Organizatorzy
fot. Organizatorzy
 fot.Krzysztof Majcher
fot. Krzysztof Majcher
 fot.Krzysztof Majcher
fot. Krzysztof Majcher