Reszel

Reszel - miasteczko na Warmii

Przysłowia ludowe: Suchemu kwietniowi chłop się nie raduje, bo kwiecień mokry dobry rok zwiastuje

Reszel - Informacje_i_wydarzenia

Jakie sushi na pierwszy raz?

Sushi jest znane na całym świecie, ale nadal jest sporo osób, które z różnych względów nie miały okazji go spróbować. Od czego zacząć swoją przygodę z tą potrawą?

Sushi nie zawsze takie samo

Przede wszystkim nie możemy patrzeć na sushi jedynie przez pryzmat smacznego dania. Bardziej porównuje się je do kulinarnej podróży. Odkrywa się je stopniowo i powoli. Każda rolka sushi smakuje zupełnie inaczej, nawet jeśli składniki są podobne. Oznacza to, że nawet kiedy już będziemy twierdzili, że znamy sushi, może czymś zaskoczyć. Sushi jest dostępne w wielu odsłonach, często bardzo nieszablonowych i dość daleko odbiegających od tradycyjnego. Jeśli zaczniemy właśnie od takiego, nie zyskamy prawdziwego obrazu tego dania. Właśnie dlatego warto najpierw zacząć od skosztowania klasycznych rolek.

Jakie sushi na początek?

Ze względu na dość szeroki wybór smaków i propozycji podania, nie bez powodu pojawiają się problemy z tym, po jakie sushi sięgnąć. Wiemy już, że najlepiej zacząć od tradycyjnych smaków. Co będzie się tutaj zaliczało?

Jednym z podstawowych składowych zestawów sushi jest nigiri. Składa się z formowanego w podłużny kawałek ryżu, na którym leży surowa ryba czasem owoce morza, najczęściej krewetka. Nigiri to z pewnością dobra propozycja na początek, podobnie jak futomaki.

Futomaki będziemy w stanie rozpoznać od razu. Są to większe rolki mające na zewnątrz wodorosty nori. W środku znajdziemy ryż i takie dodatki jak ryby i warzywa. Podobne do nich są hosomaki. Różnica między nimi polega na tym, że hosomaki są mniejsze. Wewnątrz nich znajdziemy tylko jeden składnik, natomiast futomaki są większe i składników mają więcej.

Wśród podstawowych rodzajów sushi wymienić możemy również uramaki. Teoretycznie zawierają to samo, co futomaki, ale inna jest ich budowa. W tym przypadku zewnętrzną warstwę stanowi ryż obsypany sezamem, a dopiero pod nim są wodorosty nori. Teoretycznie różnica niewielka, ale w smaku zmienia się wiele. Kwintesencją sushi jest to, jak przenikają się aromaty i możemy być zdziwieni, jak inaczej obie rolki będą smakować.

Sushi z restauracji czy marketu?

Sushi jest łatwo dostępnym daniem, które znajdziemy zarówno w restauracjach, jak i w sklepach spożywczych. W obu przypadkach będziemy mogli rozsmakować się w smacznych kawałkach, które zrobiono ze świeżych i dobrej jakości składników. Mimo to na pierwszy raz lepszą opcją może okazać się sushi z marketu. Taki gotowy zestaw jest w znacznie niższej cenie niż w restauracji. Wielkość pudełek najczęściej jest dostosowana do porcji dla jednej lub dwóch osób. Bardzo często gotowe zestawy sushi są różnorodne, a przy tym uwzględniają tradycyjne smaki. Tym samym podczas jednego posiłku możemy wypróbować wszystkie typy kawałków, o których wspomnieliśmy wyżej.

Atutem jedzenia sushi w domu, czy to tego kupionego w sklepie, czy to zamówionego w restauracji, jest to, że będziemy mogli się nauczyć jeść pałeczkami. Jeśli nie opanujemy tej umiejętności, wizyta w eleganckim lokalu może być dla nas krępująca.

REKLAMA

opublikowano: 2024-03-23, © materiał zewnętrzny,

103

ostatnie artykuły z tego działu:

 fot. materiał zewnętrzny
fot. materiał zewnętrzny